Fastelavnsboller eller Faster Lavn’s boller?

“Mor, hvem er egentlig hende Faster Lavn?” blev jeg engang spurgt af min datter. Nu er det snart fastelavn igen og det giver dig en god undskyldning for at fylde din mave med fastelavnsboller. Her får du en opskrift på dem, som bageren kalder for gammeldags fastelavnsboller. Det er ikke en opskrift fra Faster Lavn, men derimod fra børnenes farmor. Farmor Kirsten er nemlig rigtig ferm til at bage og med denne opskrift er du sikker på succes! Du kan fylde en fastelavnsbolle med hvad som helst. Mit yndlingsfyld er vanillecreme og syltetøj! Men en værdig udfordrer på min top 10, kunne godt være det andet fyld jeg afprøvede – nemlig vanillecreme, nougat og mørk chokolade! Det er også meget lækkert. Hvis du ikke gider at lave creme selv, så er det også okay at bruge et færdiglavet pulver produkt. Men du får jo ikke helt den samme dejlige vanillesmag, som hvis du selv har lavet creme med en hel vanillestang i! Og helt ærligt – Det er det nemmeste i hele verden, at lave sin egen vanillecreme. Bare smid alle ingredienserne i en gryde og rør til det koger op. Det kan ikke gå galt. Og så er det meget billigere end at købe et færdigt mix! Du kan også bruge syltetøj alene eller skære marcipan i små stykker eller … Det er helt op til din egen fantasi. Det sværeste ved denne opskrift er at få lukket bollerne ordentlig sammen, så cremen ikke flyder ud under bagningen. Det er bare så ærgeligt, når det sker! Så sørg for at få klemt kanterne/ hjørnerne godt sammen, inden du folder enderne sammen under bollen.  Bagefter kan du pynte bollerne med glasur og al slags krymmel. Slip dit indre barn løs eller lad dine børn hjælpe til. Bollerne er udmærkede til at fryse til senere brug. Fastelavnsboller ca. 20 stk:

  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 200 g smeltet smør
  • 2 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • ca 600 g hvedemel

Smelt smøret og hæld mælken i. Tip: Vædsken skal være ca 37 grader eller det nogen kalder lillefingervarmt eller lunkent. Hvis det bliver for koldt, må du måske lune det lidt eller lade det køle af lidt. Udrør gæren i vædsken og tilsæt æggene. Tilsæt sukker, kardemomme og salt og tilsidst melet. Tag lidt af gangen – dejen skal være let og fin. Stil dejen til hævning i ca 40 min. Imens kan du lave vanillecremen. Vanillecreme:

  • 2½ dl mælk
  • 2 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1 hel vanillestang
  • 1 spsk maizena majsstivelse

Skrab vanillekornene ud af stangen. Kom alle ingredienserne i en gryde og bring dem i kog, imens du pisker hele tiden. Når det lige er begyndt at boble, skulle det gerne være stift nok. Husk  det bliver mere stift, når det køler af. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse skal den æltes. Bagefter deler du den i to. Rul hvert stykke ud i en firkant på 40×30 cm og derefter i små firkanter a’ 10×10 cm. Læg dit fyld på og luk bollen rigtig godt sammen. Læg dem til hævning på en bageplade i ca 20 min. Bagetid: 200 grader varmluft i ca 15 min.

 

Advertisements

2 thoughts on “Fastelavnsboller eller Faster Lavn’s boller?

  1. Pingback: Gammeldags fastelavnsboller. | Den glade kagekone

  2. Pingback: Fastelavnsboller og citronmuffins i anledning af vinterferien. | Den glade kagekone

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: