Svenske luciaboller eller lussekatter om du vil.

I  morgen er det Luciadag den 13. december, og det er lig med Luciaboller eller lussekatter om du vil. 

Dette indlæg er helt tilbage fra 2013, hvor jeg lige havde startet min blog. Jeg startede min blog for at dele min glæde for bagning, men også for at have en slags arkiv for mine egne opskrifter. Denne opskrift på luciabrød vender jeg tilbage til år efter år. Så selvom jeg ikke bager særlig meget for tiden, så syntes jeg alligevel jeg ville dele denne særlige opskrift på duftende luciabrød der bringer mine barndomsminder frem. 

At bage luciaboller er for mig noget helt specielt, fordi det er et kært barndomsminde. Min mor var svensker og hun prøvede at opretholde og lære os nogle af de svenske traditioner især op til jul. Den 13. December gik min søster og jeg altid Lucia rundt i parcelhuskvarteret i Kolding og sang Luciasangen og “Staffan var en stalledräng”. Min mor bar en kurv med Lussekatter, som hun bød naboer på. Desværre ville vi ikke fortsætte med traditionen da vi blev teenagere. Nu ville jeg give min højre arm, for at have min mor her i dag og bage lussekatter og synge (meget falsk!) med på Luciasangen sammen med mine døtre. Desværre døde hun allerede da jeg var 18 år, men jeg savner hende stadig. Og især dage som i dag, når jeg bager lussekatter sammen med mine døtre. Sidste år var første gang jeg fik dem til at synge Lucia sammen med mig. Godt nok ikke for hele nabolaget, men vi overraskede deres far med Lucia-morgenvækning og kaffe og lussekatter i mørket kl 6. Det var så hyggeligt og rørende! Der var desværre ikke planlagt nogen Luciasang  i dag, fordi begge piger kom sent i seng i går efter en fælles julekoncert. Men næste år gør vi det måske igen… Hvem ved?

LUCIABOLLER (ca 40 stk):

 • 50 g gær
 • 200 g smør
 • 5 dl mælk
 • 1 safran
 • 1 1/2 dl sukker
 • 1/2 tsk salt
 • 1 æg
 • Ca 900 g mel
 • Æg til at pensle bollerne med + rosiner

Hvis det er safrantråde du har købt, så skal du støde dem i en morter sammen med lidt sukker. Smelt smørret. Bland smør og mælk og sørg for at det er ca 37-38 grader inden du hælder det i dejfadet ned til gæren. Rør gæren ud og tilsæt safran, salt og sukker og tilsidst ægget. Tilsæt melet. Tag lidt af gangen. Det skal blive en meget let og fin dej! Ælt dejen godt. Jeg plejer at lad min røremaskine ælte dejen i 5 min. Lad dejen hæve i 1 time.

Ælt dejen igen og lav alle mulige sjove figurer. Læg bollerne på bagepladen og pynt dem med rosiner og pensl dem med æggesnask. Lad dem hæve igen til dobbelt størrelse.
Og ja, de hæver! Så pas på med ikke at lave figurerne for store. Det sker altid for mig. I år vejede jeg halvdelen af til portioner på 40 g til de traditionelle S formede lussekatter. Resten af dejen fik børnene frit slag med.

Bages på 225 grader i 8-10 min.
Bollerne kan fint fryses ned og lunes ved lejlighed.

Her kan du høre og få Lucia stemning http://www.youtube.com/watch?v=MLycexat2xk

Reklamer

8 thoughts on “Svenske luciaboller eller lussekatter om du vil.

 1. Mums! De ser gode ud – dem ville jeg gerne have smagt. Jeg kan godt huske, når vi gik rund og sang for naboerne. Der var en alder, hvor det var ret spændend at få lov til at bære den plastickrone med elektriske lys – det var jo en fornuftig sikker svensk holdning til sikkerhed, hvad angår luciakronen 🙂

  Like

  • 🙂 🙂 🙂 den der frygtelige plastic Lucia-krone havde jeg fuldstændig glemt!! Jeg kan godt forstå, at vi som teenagere nægtede at tage den på hovedet! 🙂 🙂 🙂 knus fra lillesøster ❤

   Like

  • Hej Katja!
   Det bliver jo ikke helt det samme med lussekatter uden safran i, fordi det er safran der gør bagværket så flot gult og så har det en helt speciel smag, som ikke kan efterlignes. Safran kan købes i de fleste supermarkeder nu for tiden, men det er meget dyrt! En lille pakke med 0,2 g koster 49 kr! Det er verdens dyreste krydderi!
   Jeg har googlet lidt – du kan evnt få den gule farve frem med 6-8 gram gurkemeje, men tag hellere lidt mindre end for meget. Det kan smages! For lidt ekstra krydret smag kan du bruge 2 tsk kardemomme.
   Skriv gerne igen og fortæl hvorvidt du havde succes! 😃👍🏻
   Kh Ulrika

   Like

 2. Pingback: Luciafest med familie og venner. | Den glade kagekone

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: