Grydebrød – Endelig fik jeg det afprøvet.

Jeg har læst og hørt så meget om grydebrød det sidste års tid, men endnu ikke fået afprøvet det selv. Det har aldrig passet ind i min planlægning, fordi det skal hæve i 14 timer før det bages. Ja, jeg kunne jo bare sætte det til hævning over natten. Problemet er bare, at  jeg er bare først kommet i tanke om det kl. 22, og det er lidt sent hvis det skal bruges til morgenmaden næste dag. Men nu skulle det være. Min mand havde fødselsdag i sidste uge, men han var på kursus på dagen. I stedet havde vi aftalt at fejre ham i går med brunch og venner til middag. Så fredag aften kl. 19 satte jeg dejen til hævning, og satte alarmen til at ringe efter 12 timer. Kl. 07 næste dag var jeg ude lige og slå dejen ned, hvorefter jeg gik i seng igen og sov halvanden time mere. Så op og tænde ovnen og sætte gryden ind, et hurtigt bad og kl. 1015 kunne jeg hive et lækkert nybagt brød ud af ovnen. Jeg følte mig meget tjekket lige der. Uden at overdrive kan jeg fortælle, at familien var begejstret. Jeg dryssede sorte birkes ud over brødet inden jeg puttede det i ovnen. Elsker sort birkes!

 Grydebrød:

  • 625 g (10 dl) hvedemel
  • 500 ml (1/2 l) Vand
  • 12 g (2 tsk.) Salt
  • 1 g (én lille ært) Gær


Opløs gær og salt i vandet. Rør melet i. Du skal ikke ælte eller noget. Bare rør det sammen.
Lad dejen hæve tildækket ved rumtemperatur i 12 timer.
Fold dejen et par gange, så luften trykkes ud. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 2 timer.
Sæt en  støbejernsgryde på en rist i ovnen og varm op til 220°C i mindst 15 min. før din dej er færdighævet.
Hæld dejen over i den varme støbejernsgryde og sæt straks gryden MED låg i ovnen igen.
Bag brødet i gryden i 30 min.
Tag låget af og bag brødet færdig i ca. 15 min.
Tag gryden med brød ud af ovnen og vend brødet ud til afkøling.

Det er simpelthen Verdens nemmeste hjemmebagte brød. Jeg kan godt forstå, hvorfor denne opskrift har fået mange fans, og det bliver ikke sidste gang jeg bager et grydebrød. Faktisk tror jeg, at jeg vil gå ud og sætte en dej over nu. Denne gang vil jeg prøve at bruge 30% grahamsmel og 70% hvedemel. Jeg kan nemlig bedst lide fuldkornsbrød. Har du prøvet at bage grydebrød? Har du en hemmelig ingrediens?

6 thoughts on “Grydebrød – Endelig fik jeg det afprøvet.

  1. Hej Ulrika
    Herhjemme bager vi dette brød flere gange om ugen. Dog har vi udviklet denne variation for at få det lidt grovere.
    • 353 g hvedemel
    • 117 g sigtemel
    • 155 g fuldkornsspeltmel
    • 5 dl (1/2 l) vand
    • 2 tsk. salt
    • gær på størrelse med en ært
    Drys: Majsgryn og blå birkes – når dejen vendes i gryden.

    Jeg tager ret let på hævetiden. Sætter det over om aftenen og hæver over natten, vender det inden jeg tager på arbejde og bager det nå jeg kommer hjem, det er en samlet hævetid på ca 18-20 timer, og det går ret fint.
    Mange hilsner Jette

    Like

    • Hej Jette,
      Tak! Jeg må prøve din variation. Hvad mener du med at du vender brødet? Er det efter første hævning du vender brødet? Og så lader det hæve i 6-8 timer til?
      Mvh Ulrika

      Like

      • Ja, det er efter første hævning det lige bliver vendt på bordet i noget mel. Jeg vender det med en silikone- dejskraber, da det er så fugtigt at det ikke rigtig er til at håndtere…

        Like

  2. Jeg bager det tit og skifter som regel 1/3 del af melet ud med noget groft. Min søster har bagt det med gedeost, og det var hun begejstret for.

    Men jeg har denne opskrift, jeg skal have prøvet http.://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/no-prove-bread-with-butter-and-raspberry-jam. Fordelen ved den er, at dejen kan laves og så blive i køleskabet nogle dage, indtil man får brug for den. En veninde bruger den og tager så en lille portion hver morgen, og bager boller.

    Like

    • Hej Astrid!
      Det lyder som en spændende og praktisk opskrift. Den må jeg studere! 🙂
      Ja, man kan med fordel udskifte 1/3 af hvedemelet i alle opskrifter med fuldkornsmel af den ene eller anden slags. Det gør jeg også meget ofte.
      Mvh Ulrika

      Like

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.