Håndværkere – Morgenbrød ligesom dem fra bageren bare meget bedre!

Når vi en sjælden gang køber morgenbrød hos bageren, så skal jeg altid have en håndværker, fordi jeg elsker det tykke lag med blå birkes ovenpå. Jeg har faktisk aldrig tænkt på at bage håndværkere selv. Havde ligesom en forventning om, at det aldrig ville kunne blive ligeså godt som dem fra bageren. Til jul fik jeg Mette Blomsterberg nye bog “Blomsterbergs skønne klassikere” og den byder på flere opskrifter på morgenbrød. Så sidste weekend tænkte jeg, nu skal det være. Nu vil jeg prøve at bage håndværkere selv, og det blev en succes!

Ingredienserne er ikke ligefrem noget, der vil ruinere dig. Tværtimod! Tænk på, at en håndværker koster ca 5 kr hos bageren, og det er egentlig en skandale, fordi de indeholder en bitte smule gær, vand, salt, mel og olie. Det kan højst koste dig en flad tier, at lave denne portion på 12-15 stk. Når de ovenikøbet bliver så gode, så er der ingen undskyldning for at servere hjemmebragt brød mere.

Vær opmærksom på at dejen skal koldthæve i køleskab i ca 8-10 timer.

Mette Blomsterbergs opskrift på håndværkere:

 • 15 g gær
 • 4 dl koldt vand
 • 350 g  – 500 g hvedemel
 • 2 tsk salt
 • ½ dl olie
 • Pensl med vand og drys med blå birkes

Smuldr gæren i en skålen – brug gerne en røremaskine – Tilsæt det kolde vand og opløs gæren. Start med at tilsætte salt og KUN 350 g hvedemel i første omgang. Her vil du sikkert opleve, at dejen er meget flydende. Rør olien i og tilsæt forsigtigt lidt mere mel. Jeg gjorde faktisk det, at jeg hældte dejen ud på køkkenbordet, for at være sikker på at dejen ikke fik for meget mel. Det er meget vigtigt, at dejen er let og smidig. Ellers risikerer man at få nogle hårde og tørre håndværkere. Så jeg æltede videre med hånden indtil dejen lige præcis var mættet. Den var stadig en smule klistret, og meget let. Der på smed jeg den ned i røremaskinen igen, og den æltede den i ca 5 min. Nu stiller du dejen i køleskabet, og lader den dejen hæve til næste morgen.

Nu tager du dejen ud af køleskabet, ælter den og tilsætter måske lidt mere mel, så den kan slippe bordet.  Nu ruller du den ud til en kvadrat med en tykkelse på 1½-2 cm. (Her stiller Blomsterberg så kvadraten i fryseren! Det gjorde jeg ikke. Det havde jeg ikke tid til, og forstod heller ikke hvorfor jeg skulle gøre det? Måske er der nogen af jer læsere, der kan lære mig hvorfor det er en god ide?) Jeg fik 13 stk. håndværkere ud af denne portion, og jeg synes de havde en perfekt størrelse. Pensl kvadraten godt med vand og drys en masse blå birkes på og skær med en skarp kniv håndværkerne ud. Stil dem til hævning på en bageplade tildækket i 1-1½ time. Bag dem på 200 grader varmluft eller 220 alm. ovn i 15-20 min.

Jeg havde et par stykker tilovers næste dag, og de var super gode efter en lille tur på brødristeren.

Sjovt nok, så jeg “Bagedysten” for første gang nogensinde i onsdags, og så var temaet brød. Det største problem for alle deltagerne var ifølge Blomsterberg, at de ikke havde brugt nok salt og for meget mel! Det er svært at bage, fordi der er så mange faktorer man ikke kan forudse. Nogen gange lykkes det overmåde godt, og andre gange står man med et usselt fladt og kedeligt brød. Men det er jo lige netop det der er sjovt og udfordrende, synes jeg. Når det så lykkes så godt, som de her håndværkere gjorde, så sværger jeg aldrig at købe bagerbrød mere (lige indtil næste gang jeg står i Lagkagehuset…).

Reklamer

12 thoughts on “Håndværkere – Morgenbrød ligesom dem fra bageren bare meget bedre!

 1. Hej Ulrika
  Mums – de ser gode ud! Du har ret i at det er da helt skandaløst. Kom lige forbi din side – sikke mange flotte billeder og lækre opskrifter. Jeg glæder mig til at se mere! Ha en dejlig dag.
  -Sandra

  Like

 2. Den er identisk med de boller jeg laver hveranden morning, undtaget birkes. Degen laves i en Breadmaker om natten og er klar ved sekstiden. laves til 8 boller og stoppes i min Electrolux dampovn. Steam 10 min. ved 96 grader bager 16 minuter ved 220. Naar vi camperer ved Murray floden starter jeg generatoren for at traekke min Cousinart dampovn. Og saa staar de unge paa vandski hele dagen mens vi passer boern. God side. Hilsen fra Australien, Paul

  Like

 3. Du spørger hvorfor hun sætter dejen i fryseren. Det er for at holde luften i dejen, mens du skærer dine håndværkere.

  Personligt har jeg problemer med at få dejen til at være 3 ½ cm høj, når jeg har rullet den. Hvordan er det lykkedes dig?

  Like

  • Hej Erik!
   Det kan godt være, at jeg ikke nåede de 3,5 cm sådan helt præcist. 😊 Og helt ærligt, så er det ved at være længe siden jeg sidst bagte Håndværkere. Tak for svar på hvorfor Blomsterberg kommer dem i fryseren. Måske skulle jeg prøve det næste gang? Men jeg syntes nu at mine håndværkere var meget luftige og fine selvom de ikke havde været i fryseren. Men det skal da helt klart testes på et tidspunkt! Tak for din hilsen!
   Kh Ulrika

   Like

  • Hej Rebekka!
   Ja, dem skal du prøve! 😉 Det er sjovt nok en af de mest søgte og mest populære opskrifter på min blog. Men de er også rigtig gode og nemme at lave. Tak for din hilsen!
   Kh Ulrika

   Like

  • I følge Blomsterberg så skal du pensle kvadraten med vand og drysse birkes på inden du putter den i fryseren i 10 min. Skriv gerne tilbage, om det giver et bedre resultat på denne måde! 😉 kh Ulrika

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: